Köpeğim Neden Sürekli Kemiriyor?

0
3050

İnsanlar yeni bir şeyleri keşfediyor olduğunda dokunur bu durum köpeklerde ise tamamen kemirmek ve ağzını kullanarak gerçekleşmektedir. Köpekler yeni bir obje gördüğünde ya da farklı bir köpek tanıdığında koklar ve sonra tadına bakar bu bizim için ilginç bir davranış olsa da köpekler için iç güdüsel bir davranıştır. Pek çok köpek sahibi arama motorlarında şu sorguyu yapmıştır “Köpeğim Neden Sürekli Kemiriyor?” bu sorunun temel ve net cevabı köpekler iç güdüsel olarak kemirir. Ancak bazı durumlar gerçekten aşırıdır. Çünkü köpek daha fazla kemirmeye, eve ve çevreye zarar vermeye başlamıştır.

Köpeğim Neden Sürekli Kemiriyor?

Bu konuda öncelik olarak köpeğin yaşamı, egzersizleri, yaşı, ırkı gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Köpekler yavruluk döneminde özellikle diş çıkarma döneminde aşırı derecede kemirme davranışı sergiler. Dişleri kaşınan köpekler dişlerinin kaşınmasını geçirmek adına bazı şeyleri kemirir ve istemeden ona zarar verebilir. Bunu engellemek için ona kemirme oyuncakları almaya ne dersiniz? bu onun sağlığı ve sizin huzurunuz için önemli bir çözüm olacaktır.

Bunun haricinde köpeklerin gergin zamanlarda da kemirme davranışını sergilediği gözlemlenir. Köpekler eğer sağlık sorunları yaşıyorsa, kalmaması gerektiği kadar yalnız kalıyorsa, egzersizleri erteleniyorsa, huzursuz bir durum içerisinde ise o zaman sık sık sağı solu kemirebilir.

Köpeklerin ev içerisinde kemirmemesi gereken ürünler olan ayakkabı, koltuk ve sandalyeler, masa ayağı, terliklerin köpeklerin sık sık kemirdiğini biliyoruz. Bu ürünlerin pek çoğunu saklamanız mümkün olmadığı için saklanabilecekleri saklayabilirsiniz ancak diğerleri her zaman köpek için açık hedeftir. Bu durumda bir şeyleri saklamak yerine direk olarak çözümü bulmanız gerekir.

Eğer köpek kemirme davranışı sergiliyorsa o zaman onun sorunu olduğunu bilmelisiniz ve bu süreçte sorumluluğu tamamen üstlenmelisiniz.

Köpeklerde Kemirme Davranışı Neden Olur?

Köpek tam doymadığı için kemiriyor olabilir mi?

Eğer köpek mamasını değiştirdikten sonra kemirme davranışı baş göstermeye başladıysa o zaman köpek mamasının köpeğinizin doyması için yeterli olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Köpekler obur oldukları için doymadıkları zaman her şeyi yemek olarak görebilirler. 🙂

Köpeklerde Ayrılık Korkusu(Anksiyetesi)
Köpeklerde Ayrılık Korkusu(Anksiyetesi)

Köpeklerde Ayrılık Korkusu(Anksiyetesi)

Ayrılık korkusu neredeyse tüm köpeklerde gözlemlenir. Çünkü köpekler sosyal ve sürü hayvanlarıdır. İç güdüleri gereği günün tamamını bir dostla geçirmek isterler. Eğer gün içinde saatlerinin gereğinden fazlasını yalnız geçiriyorsa o zaman köpekte bazı agresif davranışlarla görülür. Bunun temel sebebi ayrılık korkusudur. Kemirme davranışının yanında ağlama, havlama, huzursuzluk, volta atma, eve çiş ve kaka yapma gibi davranışlar şeklinde de görülebilir

Yavru Köpeklerde Kemirme Davranışı

Makalemizin başında bahsettiğimiz gibi Yavru köpeklerde diş çıkarma, keşif ve oyun için kemirme gözlemlenebilir. Ancak yavru köpeklerde sadece kemirme oyuncağı ile bu sorundan kurtulmanız gerekir. Eğer bu sorun 6 aydan daha uzun sürdüyse o zaman profesyonel köpek eğitimi firmalarından destek almanız gerekir. Konu ile alakalı ayrıntılı olarak bilgi almak ya da destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İşin aslına bakacak olursak kemirme davranışı köpeklere göre bir sorun değil sadece bizim için sorun

Kemirme davranışı tüm köpeklerde her dönem görülebilir. Her zaman bir sorun sonucu yapacakları bir durum değil. Köpekler saatlerce kemirerek vakit geçirebilir. Bu durum kötü olduğu kadar da iyi bir durum dişlerini sağlıklı ve temiz tutar aynı zamanda stresten kurtarır.

Profesyonel köpek eğitimi firması olarak bizim köpek sahiplerine önerimiz köpeklerin kemirme davranışına engel olmak yerine bu davranışı kontrol altına almanız olacaktır. Kemirme oyuncaklar almalı ve iyi bir gözlemci olmalısınız eğer ortalıkta kemirmeye müsait bir şey varsa buna engel olmalısınız. Eğer köpek eğitimi almış bir köpeğiniz varsa sizi daha iyi anlayacaktır.

Köpeklerde Kemirme Sorununda Neler Yapılabilir?

Tabi ki kemirme davranışını bazen köpek için çok zor bir durum olabilir. Kemirmesi riskli olan tüm ürünleri kaldırın ve sizin için önemli olan ürünleri de ortadan kaldırın. Köpeği gözlemleyin eğer sadece oyuncağını kemiriyor ise o zaman onu ödüllendirin aksini yapıyorsa o zaman onu uyarmaktan kaçınmayın ancak asla şiddet ve azarlamadan uzak durun. Kemirme oyuncaklarını da sürekli değiştirin. Aynı oyuncakları kemirmekten sıkılabilirler.

Köpeğin düzenli ve yeterli egzersiz yaptığından emin olun. Eğer vücudu yorulursa evin içinde bir şeyleri kemirmek yerine dinleneceğinden emin olabilirsiniz. Bu yazımızda köpek kemirme sorunu konusunda ilgili bir çözüm içeriği yayınladık ancak bu konuda sadece makalemizi okumanız yeterli olmayabilir bizi arayarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here